Grønningen

 

Troels Wörsel

 

Skønt maleren og grafikeren Troels Wørsel (født 1950) er opvokset i Danmark, har han tilbragt størsteparten af sit liv i udlandet: Efter at have boet i Tyskland fra 1974-95 slog han sig ned i Italien, hvor han stadig bor. Som international billedkunstner er han blevet hædret med både Eckersberg og Thorvaldsen Medaljen, ligesom han vandt Carnegie Art Award førstepris i 2002. Han har haft en lang række vigtige soloudstillinger på internationale museer. I 2007 repræsenterede han Danmark ved Venedig biennalen.

Troels Wörsel er optaget af mange forskellige strømninger i det 20. århundredes kunst, især konceptkunst, minimalisme og popkunst. Selv repræsenterer han primært et nyekspressivt maleri, som han stiller til rådighed for sine kritiske undersøgelser af selve billeddannelsen i den postmoderne æra. I en række ikoniske, appellerende og undertiden også humoristiske værker af bl.a.væddeløbsheste, bogstaver, madlavning, reklameprodukter, vinetiketter og rasterbilleder, hvor han har reduceret paletten til meget få farver, især gul, sort, lyserød og grå, udforsker han selve billeddannelsen mellem tegn, billede og referent i et stofrigt maleri, ofte med tydelige, ekspressive penselstrøg.

Troels Wörsel er repræsenteret på en lang række danske og udenlandske kunstmuseer, blandt andet MoMA i New York, Centre Pompidou i Paris og Louisiana i Humlebæk.

 

Tekst: Lisbeth Bonde