Grønningen
2010
2012

Seppo Mattinen

Amagerfællesvej 18, st. tv.
2300 København S
cj.rom(at)hotmail.it


Rom. Det er her, det sker - og længe er sket - for den finsk-dansk-romerske maler og grafiker, Seppo Mattinen, der er født i 1930. Hans kunstneriske meritter er mange, men lad os her nævne, at den danske kunstoffentlighed siden 1976 har kunnet opleve hans karakteristiske, fortællende malerier og grafik på Grønningens årlige udstillinger. Vi kunne også nævne hans cyklende dame, der i to årtier har trampet i pedalerne på en husgavl i Nørrebrogade nr. 14. Karakteristisk for denne kvinde - og for de fleste andre kvinder i Seppo Mattinens univers, der især kredser om de kildrende impulser og fornemmelser, som bringer mænd og kvinder i armene på hinanden - er, at hun er lidt manieret med en usædvanlig stor bagdel og en meget lang overkrop. Det er sommer, og hun har en hvid T-shirt på og ligger dér bøjet over cykelstyret på sin lange racer. Stretched lady on a stretched bike. Bag hende ser man en by, der minder ikke så lidt om Giorgio de Chirico gådefulde byer. Sådan er Seppo Mattinen en billeddigter og en drømmer.

Kilde: Lisbeth Bonde


"Seppo Mattinens billeder er åbninger. Begyndelsen af store fortællinger. Hans billeder er aldrig statiske. Han viser os et øjeblik af tiden, han skjuler ikke at tiden er gået indtil nu og at den bagefter vil gå i gang igen. Men NU, lige nu, er vi i en ventesal midt i Tidens Gang. Han fylder vores øjne med et ØJEBLIK - et enestående øjeblik, ømt, dramatisk, drømmende, helt enkelt og fuldt af underfundigheder. [...] Han har vist mig min egen barndom, mit første kys, min første frygt og de fuldstændig befriende drømme om lykke. Og mens han lånte mine øjne har han strøget mig over øjenlågene og fortalt mig om min dødelighed og at det evige liv findes inderst inde i farvernes verden." Sven Holm, forfatter og dramatiker (uddrag af tekst i "Seppo Mattinen. Malerier 2000-2003". Clausens Kunsthandel 2003).

Dansk debut Kunstnernes Efterårsudstilling 1955, har siden løbende udstillet i ind- og udland. Repræsenteret på adskillige museer og samlinger, bl.a.: Statens Museum for Kunst; Kobberstiksamlingen; Statens Kunstfond; Ny Carlsberg Fondet; Trapholt Museet, Kolding; Malmö Museum; Statens Museum for Kunst, Helsinki; Museet for Samtidskunst, Tampere; Gyllenbergs Samlinger, Helsinki; Victoria and Albert Museum, London; British Museum, London; Oregon State University og New York Public Institute, USA.

Har udført en råkke udsmykningsopgaver i Statens Kunstfonds regi, bl.a. til Tandlægehøjskolen, Østre Landsret, AMU-centret i Thisted, DSB, Københavns Byret. Desuden et gavlmaleri på Nørrebrogade i København, en biblioteksbus til Varde, Blåvand og Blaabjergs kommuner og en trefløjet altertavle til Fladstrand Kirke, Frederikshavn. Tildelt diverse hædersbevisninger og æreslegater, bl.a. Eckersberg Medaillen, Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, Vilh. Pachts kunstnerlegat og Ole Haslunds legat.